έκθεση του kaupo kikkas

Από την ανάποδη

Kaupo Kikkas

«Ένα από τα πράγματα που ενέχει η υλοποίηση ενός πρότζεκτ καλλιτεχνικής φωτογραφίας», επισημαίνει ο Kaupo Kikkas, «είναι ότι η δημιουργία εικόνων πραγματοποιείται εκτός της φωτογραφικής μηχανής σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τη μη καλλιτεχνική φωτογράφιση. Μπορεί να αφιερώσεις ενάμιση χρόνο στη σύλληψη και τον σχεδιασμό ή στην αναζήτηση της κατάλληλης τοποθεσίας και, στη συνέχεια, να ολοκληρώσεις τη φωτογράφιση μέσα σε δύο ώρες».

«Η διαδικασία αυτή δεν είναι πάντα τόσο αργή», γελά ο Kaupo, συνεχίζοντας, «ορισμένες εικόνες έρχονται πολύ γρήγορα. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι για να ολοκληρωθούν πρότζεκτ σαν κι αυτά μπορεί να χρειαστούν σχεδόν δέκα χρόνια. Όταν όλα βρεθούν στη σωστή θέση και το πρότζεκτ έχει ολοκληρωθεί, κάνεις πάντα αυτοκριτική, αλλά η όλη διαδικασία μπορεί να σου χαρίσει βαθιά ικανοποίηση από δημιουργική άποψη».

γυναίκα με το κεφάλι της στραμμένο προς τα κάτω στο νερό

© Kaupo Kikkas | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/15s @ f/10, ISO 100

Ο Kaupo μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα σε μια επιτυχημένη καριέρα στη δημιουργική φωτογράφιση στον τομέα της μουσικής, όπου κάνει φωτογραφίσεις για εξώφυλλα μουσικών περιοδικών, αφίσες και την καλλιτεχνική επιμέλεια άλμπουμ, και σε καλλιτεχνικά πρότζεκτ όπως ο «Εσωτερικός κόσμος». Στα καλλιτεχνικά πρότζεκτ ο Kaupo νιώθει ότι μπορεί να αναδείξει τα στοιχεία του χαρακτήρα του που αφορούν την αναζήτηση. «Μπορώ να δημιουργήσω εικόνες που θέτουν ερωτήσεις για τον χαρακτήρα της ανθρωπότητας και τον κόσμο που έχουμε δημιουργήσει», εξηγεί ο Kaupo.

Αυτό το πιο βαθυστόχαστο είδος φωτογραφίας έρχεται σίγουρα σε αντίθεση με την πλειοψηφία των εικόνων που καταναλώνουμε καθημερινά και ο Kaupo αναφέρει ότι πρότζεκτ σαν κι αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν μέσα στον χείμαρρο των εικόνων που μας περιβάλλουν. «Υπάρχουν άπειρες φωτογραφίες διαθέσιμες σε όλον τον κόσμο, πράγμα που συχνά καθιστά δύσκολη την ανάδειξη των πιο σοβαρών δημιουργών διότι το έργο τους δεν είναι τόσο ''λαμπερό''». Οι φωτογραφίες τους δεν προσφέρουν την άμεση δόση ευχαρίστησης που παρέχουν τα όμορφα πλάνα τροπικών νησιών, άγριας ζωής ή μοντέλων. Όμως, είναι σημαντικό να αμφισβητείς αυτούς τους χώρους και η παλιομοδίτικη καλλιτεχνική φωτογραφία ζει μια μορφή αναγέννησης εκφράζοντας αυτήν την αμφισβήτηση. Και παρόλο που η εννοιολογική φωτογραφία περιλαμβάνει συνήθως πτυχές πόνου ή ανησυχίας για τον πλανήτη και την ανθρώπινη ζωή, προσπαθώ πάντα να δημιουργώ εικόνες με έναν ήπιο και γοητευτικό τρόπο, ο οποίος όμως προσφέρει πάντα αισθητική απόλαυση».

έκθεση σε γκαλερί 2 φωτογραφιών του kaupo kikkas

Το πρότζεκτ, ένα σουρεαλιστικό μείγμα κοινωνιο-ανθρωπολογικών ερωτήσεων, λογοτεχνικής έμπνευσης και μυθολογικής τροπής, αποτυπωμένων όλων σε λιτό ασπρόμαυρο, έχει σκοπό να εξασκήσει το μυαλό τόσο των θεατών όσο και του δημιουργού, λέει ο Kaupo. Το πρότζεκτ, τόσο στην έκθεση όσο και σε μορφή βιβλίου, περιλαμβάνει μια υπέροχη πρωτότυπη μουσική επένδυση και αποσπάσματα κειμένου από συνεργάτες, καθώς και από τον ίδιο τον Kaupo. «Η συνοδεία με γραπτό λόγο αποτελεί συχνά προαπαιτούμενο σε μια έκθεση καλών τεχνών», εξηγεί ο Kaupo, «αν και συχνά, πριν μετατρέψω τις ιδέες άλλων σε λέξεις, ζητώ από τους θεατές να δουν πρώτα μια εικόνα μόνη της και μετά τους ρωτώ τι σημαίνει γι' αυτούς. Αυτός είναι ο πιο ανόθευτος τρόπος αντίδρασης».

αφηρημένες φυσαλίδες

© Kaupo Kikkas | Sony α7R IV + FE 24-70mm f/2.8 GM | 1/80s @ f/5.6, ISO 1600

Χρησιμοποιώντας την Alpha 7R IV της Sony, ο Kaupo παραδέχεται ότι χρησιμοποιεί τη φωτογραφική μηχανή «με έναν απίστευτα παλιομοδίτικο τρόπο με μη αυτόματη εστίαση, μονά κάδρα... οπότε ο έπαινός μου αφορά την καταπληκτική ποιότητα αυτής της τεχνολογίας. Με μια φωτογραφική μηχανή όπως αυτή δεν υπάρχουν τεχνικές παγίδες που κοστίζουν σε χρόνο ή καθιστούν άχρηστη μια τοποθεσία. Μπορείς να πετύχεις αυτό που χρειάζεσαι τόσο γρήγορα».

«Με το δυναμικό εύρος της και την ποιότητα εικόνας της», συνεχίζει ο Kaupo, «δεν χρειάζεται να ανησυχείς για την προσθήκη φωτισμού ή την επιλογή πολύ υψηλών ρυθμίσεων ISO. Το μέγεθος των αρχείων και η καθαρότητα σε υψηλότερες ρυθμίσεις ISO σημαίνει ότι υπάρχουν πολύ λίγοι περιορισμοί για τους καλλιτέχνες. Κάποια από τα print της έκθεσης έχουν μήκος 1,5 μέτρα. Και τραβήχτηκαν σε ISO 800 χωρίς καμία ανησυχία για θόρυβο. Για ένα print εξώφυλλου περιοδικού μπορείς να φωτογραφίσεις σε 3200 χωρίς πρόβλημα. Για ένα ημισέλιδο, είναι 6400 – καταπληκτικό!»

Αυτή η ποιότητα αντιστοιχίζεται από τους φακούς Alpha που χρησιμοποιεί, λέει ο Kaupo. «Θέλω να δώσω τα εύσημα και στους φακούς, διότι όταν δημιουργείς αυτά τα μεγάλα print, αυτό είναι εξαιρετικά απαιτητικό για τους φακούς. Ανέκαθεν, η φωτογραφία δημιουργείται σε μεγάλη κλίμακα, αλλά ποτέ με την ποιότητα που μπορεί να προσφέρει ο φακός FE 24-70 mm f/2.8 GM».

έκθεση σε γκαλερί 4 φωτογραφιών του kaupo kikkas

Ανεξάρτητα από τη διάρκεια του σχεδιασμού ή την αποτελεσματικότητα όσον αφορά την υλοποίηση, ένα πρότζεκτ πρέπει να ολοκληρωθεί κάποια στιγμή και αυτό αποτελεί κατά βάση μια δημιουργική απόφαση. «Αυτό ισχύει για κάθε εικαστικό καλλιτέχνη, μουσικό ή συγγραφέα. Πάντα διηγείσαι μια ιστορία, συνθέτοντας διάφορα πράγματα μεταξύ τους, αλλά χρειάζεσαι ένα σήμα ότι το πρότζεκτ έχει φτάσει στο τέλος του. Σε κάθε ατομικό πρότζεκτ λογομαχείς πολύ με τον εαυτό σου. Είσαι ταυτόχρονα κατήγορος, κατηγορούμενος και δικαστής και πρέπει να αποφασίσεις για το τέλος. Στην περίπτωση αυτή, η τελευταία φωτογραφία της έκθεσης ήταν ο «Άγγελος της Ολοκλήρωσης». Παραδόξως, αυτή η εικόνα με το φως του ήλιου να διαπερνά τα σύννεφα ήταν μία από τις εικόνες στις οποίες αφιερώθηκε ο πιο λίγος σχεδιασμός. Απλά εμφανίστηκε τη στιγμή που χρειαζόταν. Ένα πραγματικό δώρο της φύσης».

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Kaupo Kikkas

Kaupo Kikkas | Estonia

"Δούλεψε σκληρά και αγάπα αυτό που κάνεις. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν."

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.