ομάδα ανθρώπων που κάθονται μέσα σε ένα αυτοκίνητο τη νύχτα

Ο ατελείωτος ορίζοντας

Alexandru Don

Ως κινηματογραφιστής, πάντα πίστευα ότι ο φακός είναι εξίσου σημαντικός με την ίδια την κάμερα. Άλλωστε, ο φακός είναι αυτός που συλλαμβάνει το φως και διαμορφώνει την εικόνα, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να διηγηθούμε μια ιστορία μέσα από τα πλάνα μας. Και για μένα, δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από το να έχω έναν πολυχρηστικό φακό - έναν φακό που μπορεί να προσαρμοστεί σε ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων και να με βοηθήσει να αποτυπώσω την ουσία μιας σκηνής.

Αμέσως μόλις έπιασα στα χέρια μου τον φακό FE 20-70 mm f/4 G της Sony, εντυπωσιάστηκα από το μέγεθος και το βάρος του. Το μικρό μέγεθος εξισορροπεί ιδανικά με την ανθεκτικότητα, καθιστώντας τον φακό εύκολο στον χειρισμό και άνετο στη χρήση για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Όμως, δεν είναι μόνο εργονομικά ευχάριστος - η ποιότητα του ίδιου του φακού είναι εξαιρετική. Η ευκρίνεια και η ποιότητα εικόνας με άφησαν άφωνο - κάθε πλάνο που τράβηξα είχε κρυστάλλινη καθαρότητα και αποτύπωσε κάθε λεπτομέρεια.

Από πλευράς απόδοσης, ο φακός ήταν υπέροχος. Η αυτόματη εστίαση ήταν εξαιρετικά γρήγορη και ακριβής και η παρακολούθηση ήταν επίσης ακριβής. Ακόμη και σε αντίξοες συνθήκες φωτισμού, οι επιδόσεις του φακού ήταν άριστες. Αν, μάλιστα, είστε οπαδός της αυτόματης εστίασης στα μάτια, θα ενθουσιαστείτε από το γεγονός ότι ο φακός αυτός επιτυγχάνει εντυπωσιακά αποτελέσματα και σε αυτόν τον τομέα.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που κάνει αυτόν τον φακό να ξεχωρίζει είναι η καταστολή της αλλαγής της εστιακής απόστασης (focus breathing) - Δεν αντιλήφθηκα σχεδόν καμία αλλαγή στην εικόνα καθώς εστίαζε ο φακός, πράγμα που αποτελεί ένα σπουδαίο πλεονέκτημα. Επίσης, ο δακτύλιος χειροκίνητου διαφράγματος είναι πολύ καλός, παρέχοντάς μου ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο της ροής εργασίας.

ο alexandru don κρατώντας μια sony fx6 με προσαρτημένο τον φακό sel2070g

Ίσως, όμως, το πιο εντυπωσιακό πράγμα σε αυτόν τον φακό (και στους φακούς της Sony γενικά) είναι το πόσο απρόσκοπτα ενσωματώνεται στις κάμερές μου. Δεν χρειάστηκε ποτέ να ανησυχήσω για θέματα συμβατότητας ή απώλεια λειτουργικότητας - όλα τα στοιχεία συνεργάζονται ιδανικά. Έτσι δεν χρειάζεται να ανησυχώ για τεχνικά ζητήματα, καθώς εστιάζω για να αποτυπώσω την ιδανική λήψη.

Είχα πρόσφατα την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω τον νέο φακό FE 20-70 mm f/4 G κατά τα γυρίσματα ενός μουσικού βίντεο και ενός διαφημιστικού για extreme sports και πρέπει να σας πω ότι δεν με απογοήτευσε. Αρχικά, στα γυρίσματα του μουσικού βίντεο με τις κάμερες FX6 και FX3 της Sony, ο φακός αποδείχτηκε ένα πολυχρηστικό, ακαταπόνητο εργαλείο. Το μεγάλο εύρος εστιακών αποστάσεων μου επέτρεψε να αλλάζω εύκολα μεταξύ κοντινών πλάνων και πλάνων σάρωσης τοπίου, ενώ η ποιότητα εικόνας ήταν σταθερά εκπληκτική. Ο φακός αντεπεξήλθε εξαιρετικά σε μια ποικιλία συνθηκών φωτισμού, από πλάνα εσωτερικού χώρου με αμυδρό φωτισμό έως εξωτερικά πλάνα σε συνθήκες έντονου φωτισμού.

Όμως, η πραγματική δοκιμή του φακού αυτού έγινε στο διαφημιστικό για extreme sports, όπου κάναμε γυρίσματα σε πολύ ψυχρές καιρικές συνθήκες. Ο φακός όχι μόνο απέδωσε άψογα στο δριμύ κρύο, αλλά και το μεγάλο εύρος εστιακών αποστάσεων που διαθέτει ήταν ένα στοιχείο που άλλαξε τα πάντα για μένα. Είχα τη δυνατότητα να χρησιμοποιώ τον ίδιο φακό τόσο για εξαιρετικά ευρυγώνιες λήψεις όσο και για ζουμαρισμένα κοντινά πλάνα, εξοικονομώντας έτσι πολύτιμο χρόνο κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Όταν, μάλιστα, συνδυάστηκε με αναρτήρα, ο φακός πραγματικά διέπρεψε - τα απαλά, σταθερά πλάνα που αποτύπωσε ήταν εντυπωσιακά.

Ακόμη και σε μια ηλιόλουστη, φωτεινή ημέρα με έντονο ηλιακό φως, ο φακός κατόρθωσε να πετύχει υπέροχα αποτελέσματα. Τα φωτεινά σημεία και οι τόνοι του δέρματος αποτυπώθηκαν τέλεια και η συνολική ποιότητα εικόνας ήταν εξαιρετική.

Εν συντομία, ο φακός FE 20-70 mm f/4 G είναι ένα πραγματικό διαμάντι. Είτε κάνω γυρίσματα για ένα μουσικό βίντεο ή ένα διαφημιστικό για extreme sports είτε απλά αποτυπώνω καθημερινές στιγμές, ο φακός αυτός πετυχαίνει πάντοτε εκπληκτικά αποτελέσματα. Το εκτεταμένο εύρος εστιακών αποστάσεων, η άριστη ποιότητα εικόνας και η αξιόπιστη απόδοση τον καθιστούν τον αγαπημένο μου φακό στην τσάντα φωτογραφικού εξοπλισμού. Αν χρειάζεστε έναν νέο φακό, συνιστώ ανεπιφύλακτα να τον δοκιμάσετε - δεν θα σας απογοητεύσει.

sony fx3 με μικρόφωνο και φακό sel2070g προσαρτημένα

20-70 mm f/4 G έναντι 24-70 mm f/2.8 GM

Όταν πρόκειται να επιλέξεις έναν φακό, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη - εστιακή απόσταση, διάφραγμα, ποιότητα εικόνας και πολλοί άλλοι. Αν είστε σε δίλλημα μεταξύ του φακού 24-70 mm f/2.8 GM και του φακού 20-70 mm f/4 G της Sony, δεν είστε οι μόνοι. Και οι δύο φακοί είναι ιδανικοί για φωτογράφους και κινηματογραφιστές, αλλά ποιος είναι η κατάλληλη επιλογή για εσάς;

Προσωπικά, είχα τη χαρά να χρησιμοποιήσω και τους δύο φακούς και να εκτιμήσω τα μοναδικά πλεονεκτήματα του καθενός. Ο φακός 24-70 GM είναι ένας κλασικός αξιόπιστος και ακαταπόνητος φακός, με μεγάλο εύρος εστιακών αποστάσεων και ένα φωτεινό διάφραγμα που τον καθιστά μια δημοφιλή επιλογή για ποικίλες καταστάσεις. Όμως για μένα, ο φακός 20-70 mm διαθέτει ορισμένα βασικά πλεονεκτήματα που τον καθιστούν την αγαπημένη μου επιλογή.

ο alexandru don κρατώντας μια sony a7sm3 με προσαρτημένο τον φακό sel2070g

Πρώτα και κύρια, ο φακός 20-70 mm είναι σημαντικά ελαφρύτερος και μικρότερος σε μέγεθος από τον φακό 24-70 mm. Αυτό μπορεί να μη φαίνεται πολύ σημαντικό αρχικά, αλλά όταν κουβαλάς τον εξοπλισμό μαζί σου όλη την ημέρα, κάθε γραμμάριο μετράει. Το μικρότερο μέγεθος και βάρος του, τον καθιστούν ευκολότερο στον χειρισμό και πιο άνετο στη χρήση για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Όμως η διαφορά όσον αφορά το μέγεθος δεν είναι το μόνο πλεονέκτημα του φακού 20-70 mm - η ποιότητα εικόνας είναι επίσης κορυφαία. Ο φακός αποτυπώνει ευκρινείς, λεπτομερείς εικόνες με άριστη απόδοση χρωμάτων και η αυτόματη εστίαση είναι γρήγορη και ακριβής. Επίσης, ο φακός διαθέτει έναν αριθμό προηγμένων τεχνολογικών χαρακτηριστικών, όπως η καταστολή της αλλαγής της εστιακής απόστασης (focus breathing) και τα προηγμένα οπτικά στοιχεία, που συμβάλουν στη δημιουργία πανέμορφων, κινηματογραφικών εικόνων.

Συμπερασματικά, παρόλο που τόσο ο φακός 24-70 mm όσο και ο φακός 20-70 mm της Sony είναι εξαιρετικοί φακοί, εγώ προσωπικά προτιμώ τον δεύτερο. Το μικρό του μέγεθος, η άριστη ποιότητα εικόνας και τα προηγμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του τον καθιστούν μια ξεχωριστή επιλογή τόσο για τους φωτογράφους όσο και για τους κινηματογραφιστές.

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.