αρκτική λίμνη με ένα μικρό παγόβουνο στο προσκήνιο

Η μονοχρωματική Αρκτική

Laurent Baheux

Αν και πολλοί επίδοξοι φωτογράφοι άγριας ζωής ονειρεύονται να πάνε για σαφάρι για να φωτογραφίσουν τα αρπακτικά θηλαστικά της Αφρικής, τι μπορεί να κάνει κανείς μετά από αυτό; Αυτό ήταν το δίλημμα που αντιμετώπισε ο Γάλλος φωτογράφος άγριας ζωής, Laurent Baheux.

μοναχικός γλάρος πετά πάνω από ένα χιονισμένο τοπίο

© Laurent Baheux | Sony α1 + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS + 1.4x Teleconverter | 1/500s @ f/9.0, ISO 200

«Μετά τα λιοντάρια, τους ελέφαντες και τα άλλα μεγάλα θηλαστικά της Αφρικής, αναζητούσα κάτι διαφορετικό», θυμάται ο Laurent. «Εξακολουθούσα να θέλω να φωτογραφίσω μεγάλα θηλαστικά, τους μεγάλους κυνηγούς, οπότε φάνηκε λογικό να εξορμήσω στην Αρκτική».

Από το 2016, ο Laurent φωτογραφίζει την άγρια ζωή στη Αρκτική που ανήκει στον Καναδά και την Ευρώπη. Τράβηξε την τελευταία σειρά φωτογραφιών τον Ιούνιο του 2022, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού δύο εβδομάδων στο νορβηγικό νησί Spitsbergen. Το νησί αυτό είναι ένα μονοχρωματικό τοπίο από φιόρδ, βουνά και παγετώνες.

ατμοσφαιρικό τοπίο στην Αρκτική

© Laurent Baheux | Sony α1 + FE 24-105mm f/4 G OSS | 1/200s @ f/13, ISO 100

«Έμεινα 15 ημέρες στην Αρκτική και για όλη τη διάρκεια του ταξιδιού είδα τον κόσμο με ασπρόμαυρα γυαλιά», λέει ο Laurent. Τα λόγια του αυτά δεν αναφέρονταν μόνο στο τοπίο, αλλά και στον τρόπο λήψης. Όλες οι φωτογραφίες άγριας ζωής που έχει βγάλει ο Laurent είναι τραβηγμένες σε ασπρόμαυρο, πράγμα που είναι κάπως ασυνήθιστο.

Το ασπρόμαυρο είναι η αρχή της ιστορίας της φωτογραφίας. Έμαθα να τραβώ σε ασπρόμαυρο και να εκτυπώνω ασπρόμαυρες φωτογραφίες - μαθαίνοντας για το φως και τις σκιές.

Πολλοί φωτογράφοι επιλέγουν να τραβούν έγχρωμες φωτογραφίες και, στη συνέχεια, να μετατρέπουν τις εικόνες σε ασπρόμαυρες κατά την επεξεργασία, αλλά για τον Laurent είναι απαραίτητο να βλέπει αυτό που θα είναι περίπου το τελικό αποτέλεσμα.

πολική αρκούδα σκαρφαλώνει πάνω σε βράχους

© Laurent Baheux | Sony α1 + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1250s @ f/8.0, ISO 640

«Έχω αυξήσει την αντίθεση της ρύθμισης ασπρόμαυρου στην Alpha 1 της Sony – την αγαπημένη μου επιλογή όταν φωτογραφίζω αυτού του είδους τη φύση. Μου αρέσει πολύ να έχω έντονο μαύρο στις εικόνες μου. Το ηλεκτρονικό σκόπευτρο μοιάζει με το οπτικό σκόπευτρο, αλλά σου δίνει τη δυνατότητα να βλέπεις την εικόνα σου όπως θέλεις.

Χωρίς χρώμα, ο Laurent μπορεί να δείξει την υφή στα ζώα και τα τοπία που βλέπει, λεπτομέρειες που συχνά δεν γίνονται αντιληπτές. «Φωτογραφίζοντας σε ασπρόμαυρο, μπορώ να δείξω το φως και να κρύβω και να αποκαλύπτω διαφορετικά μέρη του πλάνου. Μπορώ να δείξω το πλάνο όχι σαν πραγματικό, αλλά σαν τον δικό μου κόσμο. Γι' αυτό μου αρέσει τόσο πολύ η ασπρόμαυρη φωτογράφιση».

σμήνος γλάρων κυκλώνει ένα παγόβουνο

© Laurent Baheux | Sony α1 + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS + 1.4x Teleconverter | 1/2000s @ f/8.0, ISO 1000

«Απολαμβάνω να πλησιάζω το θέμα μέσω της φωτογραφικής μηχανής. Θέλω να μεταφέρω στον θεατή το αίσθημα ότι βρίσκεται στην άγρια φύση μαζί με το ζώο. Τότε είναι η στιγμή που καταφεύγω στους μεγάλους τηλεφακούς». Παραθέτοντας τη συλλογή του, είναι ξεκάθαρο το πόσο ευέλικτος χρειάζεται να είναι ο Laurent σε ένα τέτοιο αντίξοο περιβάλλον. «Έχω τον FE 100-400 mm f/4.5-5.6 OSS GM, τον FE 200-600 mm f/5.6-6.3 OSS G και τον FE 600 mm f/4 OSS GM με τηλεμετατροπέα», συνεχίζει ο Laurent.

φώκια που χαλαρώνει πάνω σε έναν βράχο

© Laurent Baheux | Sony α1 + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1000s @ f/9.0, ISO 5000

Δεν είναι μόνο το ζώο που είναι σημαντικό, αλλά επίσης και το περιβάλλον του ζώου, το σπίτι του. Αυτό αποτελεί ένα μέρος της ιστορίας που είναι εξίσου σημαντικό με τη συμπεριφορά του ζώου. Προσθέτει υπόβαθρο στην ιστορία και τότε έρχεται η στιγμή που η επιλογή φακού του Laurent μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά σε μια λήψη. «Μου αρέσει να έχω τον ουρανό με τα μεγάλα σύννεφα και τα βουνά και τον ουρανό, οπότε χρειάζομαι έναν μικρότερο φακό και αυτός είναι ο FE 24-105 mm f/4».

γλάρος εν πτήσει

© Laurent Baheux | Sony α1 + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS + 1.4x Teleconverter | 1/1250s @ f/9.0, ISO 2000

Ο Laurent κατανοεί ότι το θεαματικό τοπίο είναι το σπίτι των ζώων που φωτογραφίζει. «Είσαι στην περιοχή του ζώου. Το τι θα συμβεί δεν εξαρτάται από σένα» εξηγεί ο Laurent. «Το ζώο επιλέγει αν θα σε συναντήσει. Αν αισθάνεται άνετα, μπορεί ακόμη και να σε πλησιάσει. Όμως, συνήθως, προτιμώ να χρησιμοποιώ έναν αρκετά μεγαλύτερο φακό και να διατηρώ μια απόσταση που δείχνει σεβασμό, καθώς είμαι επισκέπτης».

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στο Spitsbergen, ο Laurent κράτησε μια άνετη απόσταση τραβώντας φωτογραφίες από ένα πλοίο. «Δεν έχω κανένα πρόβλημα να φωτογραφίζω με την Alpha 1 της Sony στο κρύο και την υγρασία που υπάρχει σε ένα πλοίο στην Αρκτική. Ακόμη και οι μπαταρίες είχαν καλή απόδοση. Είχα πάρει πολλές μπαταρίες για τις ημέρες της φωτογράφισης, αλλά δεν τις χρειάστηκα όλες. Η φωτογραφική μηχανή δεν είχε κανένα πρόβλημα στις χαμηλές θερμοκρασίες».

δύο πολικές αρκούδες παίζουν στη σκιά ενός βουνού

© Laurent Baheux | Sony α1 + FE 200-600mm f/5.6-6.3 G OSS + 1.4x Teleconverter | 1/500s @ f/9.0, ISO 400

Σε έναν κόσμο που βομβαρδίζεται με εικόνες, ο Laurent θέλει να δείξει τον κόσμο υπό ένα διαφορετικό πρίσμα και η Alpha 1 της Sony τού επιτρέπει να το πετύχει. «Το σύστημα αυτόματης εστίασης είναι καταπληκτικό!» λέει ο Laurent. «Το γεγονός ότι μπορεί να παρακολουθεί το μάτι ενός θηλαστικού ή ακόμη και ενός πουλιού είναι απίστευτο».

Για τον Laurent και τους άλλους φωτογράφους άγριας ζωής, μπορεί να είναι δύσκολο να δημιουργήσουν μια πρωτότυπη εικόνα.

Πρέπει να επικεντρώσω όλη την ενέργειά μου στην ιστορία», καταλήγει. «Το πιο σημαντικό κομμάτι μιας φωτογραφικής λήψης είναι η ιδέα, όχι το τεχνικό μέρος. Θέλω να σκέφτομαι το κάδρο και τα στοιχεία που θέλω να βάλω μέσα σε αυτό. Με την Alpha 1 της Sony, μπορώ να εμπιστευτώ τη φωτογραφική μηχανή στο τεχνικό μέρος και να επικεντρωθώ πλήρως στο δημιουργικό κομμάτι.

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Laurent Baheux

Laurent Baheux | France

"Χωρίς κλουβί, χωρίς τσίρκο, χωρίς ζωολογικό κήπο. Ελεύθερα, στην άγρια φύση. Η αιχμαλωσία είναι σωματικό και πνευματικό βασανιστήριο για κάθε ον. Τόσο για τα ζώα όσο και για τον άνθρωπο"

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.