αλκυόνα που κάθεται σε ένα κλαδί με ένα ψάρι στο ράμφος της

Η άγρια ζωή μέσα από τον νέο FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II

Petar Sabol

Όποιος ακολουθεί τη δουλειά του Petar Sabol γνωρίζει καλά ότι τρέφει μια ιδιαίτερη αγάπη για τις αλκυόνες και δεν έχει κουραστεί να τις φωτογραφίζει από τότε που τις ανακάλυψε για πρώτη φορά το 2013. Έτσι, όταν τον ρώτησαν αν θα δοκίμαζε τον νέο FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II, ήξερε αμέσως τι να φωτογραφίσει.

αλκυόνα που βουτάει στο νερό © Petar Sabol | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II + 2x teleconverter | 1/4000s @ f/5.6, ISO 2500

 

Ποιες ήταν οι πρώτες σας εντυπώσεις από τον φακό;

"Είναι ένας φακός ζουμ με εξαιρετικές επιδόσεις! Το πρώτο πράγμα που με εξέπληξε περισσότερο ήταν το βάρος του φακού και το πόσο compact ήταν συνολικά. Η διαφορά βάρους σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο είναι τεράστια, τόσο πολύ που αρχικά νόμιζα ότι δεν είχε γυαλί μέσα! Θα τον χρησιμοποιούσα χωρίς να κουραστώ, ακόμη και χωρίς τρίποδο."

αλκυόνα που πετάει με ένα ψάρι στο ράμφος της © Petar Sabol | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/10000s @ f/4.0, ISO 2000

 

Πώς κρίνετε την ισορροπία του προϊόντος όταν το συνδυάζεται με τη φωτογραφική σας μηχανή;

Άλλαξα πρόσφατα στην Alpha 1 και ο συνδυασμός του σώματος με τον νέο 70-200mm είναι εκπληκτικός. Η ισορροπία είναι εξαιρετική και ταιριάζει απόλυτα στο χέρι. Ο δακτύλιος ζουμ είναι ομαλός και ανταποκρίσιμος, όπως και ο δακτύλιος εστίασης που λειτουργεί τέλεια όταν ρυθμίζεται απευθείας η εστίαση. Η θέση των διακοπτών για την εστίαση, των λειτουργιών σταθεροποίησης και του νέου χειροκίνητο δακτυλίου διαφράγματος είναι καλά μελετημένη. Μετά από λίγο μπορούσα να τα χρησιμοποιήσω χωρίς να κοιτάζω ποιο είναι τι, που σημαίνει ότι υπήρξε πολλή σκέψη για τον σχεδιασμό αυτού του φακού.

αλκυόνα με τα φτερά της απλωμένα © Petar Sabol | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II + 1.4x teleconverter | 1/6400s @ f/4.0, ISO 800

 

Πώς κρίνετε την ταχύτητα της αυτόματης εστίασης σε σύγκριση με τον αρχικό GM 70-200mm;

Η ταχύτητα της εστίασης είναι καταπληκτική! Σε συνδυασμό με την Alpha 1 βρίσκει αμέσως την εστίαση, ακόμη και όταν επιλέγω ελάχιστη εστιακή απόσταση στο άπειρο ή το αντίστροφο. Η παρακολούθηση των αλκυόνων καθώς βουτούν στο νερό είναι ιδανική δοκιμή για το σύστημα αυτόματης εστίασης και κάθε φορά που τα πουλιά αναδύονταν από το νερό, η αυτόματη εστίαση κλείδωνε αμέσως στο θέμα.

δύο εικόνες αλκυόνας που αναδύεται από το νερό με την ψαριά της © Petar Sabol | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II + 1.4x teleconverter | 1/10000s @ f/4.0, ISO 2000

 

Προσθέσαμε μια νέα λειτουργία σταθεροποίησης, ειδικά για τις λήψεις με οριζόντια μετατόπιση. Πώς σας φάνηκε αυτή η δυνατότητα;

Ακολούθησα την αλκυόνα όταν έπεσε στο νερό και αναδύθηκε με την ψαριά της. Η σταθεροποίηση κάνει εξαιρετική δουλειά, γιατί πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά γρήγορο και μικρό πουλί που βγαίνει από το νερό σε κλάσματα του δευτερολέπτου όταν ψαρεύει και μπορεί ξαφνικά να αλλάξει κατεύθυνση. Χρησιμοποίησα τη νέα ρύθμιση Mode 3 και κράτησε τέλεια το πλαίσιο κάθε φορά.

Χρησιμοποιήσατε τον νέο φακό με τηλεμετατροπέα και αν ναι, πώς βρήκατε την απόδοση;

Εντυπωσιάστηκα ιδιαίτερα από την απόδοση με τηλεμετατροπείς! Χρησιμοποίησα τους μετατροπείς μου 1,4x και 2x και δεν είδα καθόλου απώλεια ευκρίνειας ή αντίθεσης, ενώ η ταχύτητα εστίασης ήταν σχεδόν ίδια όπως και χωρίς αυτούς. Με αυτόν τον φακό έχω ουσιαστικά 3 φακούς σε έναν σε συνδυασμό με τηλεμετατροπείς. Ένας εκπληκτικός εξοπλισμός που έχει ξεπεράσει πολύ τα όρια σε σύγκριση με ό,τι άλλο διατίθεται έως σήμερα.

αλκυόνα που αναδύεται από το νερό © Petar Sabol | Sony α1 + FE 70-200mm f/2.8 GM OSS II | 1/1250s @ f/2.8, ISO 2500

 

Έχετε κάποιες τελευταίες σκέψεις για τον φακό;

Αυτό που μου αρέσει είναι ότι αγοράζοντας αυτόν τον φακό μαζί με τους τηλεμετατροπείς 1,4x και 2x, αποκτάς ουσιαστικά 3 υπέροχους φακούς ζουμ με απόδοση G Master που είναι εξίσου καλοί με άλλους φακούς ανώτερης κατηγορίας.

Είναι ο καλύτερος φακός 70-200mm f/2.8 που έχω χρησιμοποιήσει ποτέ και ειλικρινά δεν περίμενα τόσες βελτιώσεις σε τόση έκταση."

Προϊόντα που παρουσιάζονται

Petar Sabol

Petar Sabol | Croatia

"Πάντα προσπαθώ να κάνω τις φωτογραφίες μου να φαίνονται καλύτερες, όσο χρόνο και κόπο κι αν χρειαστεί"

Σχετικές ιστορίες

Εγγραφείτε για να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία στο ενημερωτικό δελτίο του α Universe

Εισαγάγετε μια έγκυρη διεύθυνση email

Μας συγχωρείτε! Παρουσιάστηκε πρόβλημα.

Συγχαρητήρια! Γραφτήκατε με επιτυχία.